Joko tunnet? – Gyrokopteri ja sähkölentokone

Gyrokopteri, Autogiro, on lentolaite, joka muistuttaa helikopteria, mutta sen roottoriin ei lennolla viedä voimaa ollenkaan, vaan se pyörii aerodynaamisesti täysin automaattisesti aina oikealla kierrosluvulla. Vapaasti pyörivän roottorin takia kopteri ei myöskään pysty leijumaan paikallaan, vaan se alkaa vajota pikkuhiljaa. Lentokorkeuden säilyttämiseksi gyrokopteri tarvitsee eteenpäin suuntautuvaa liikettä.

Gyrokopteri ja helikopteri ovat samankaltaisia lentolaitteita, mutta niissä on isoja eroja toisiinsa nähden. Toisin kuin helikopteri, autogyro on luonnostaan stabiili.

Helikopteri toimii kuin valtava puhallin, jonka ansiosta kopteri nousee ilmaan. Autogyron roottori pidetään pyörimässä ajamalla konetta ilmaa vasten, jolloin ilmamassa kulkiessaan roottorin läpi alhaalta ylös pitää sen liikkeessä ja saa aikaan nosteen.

Kaivopuiston lentonäytöksen maanäyttelyssä on esittelyssä kaksipaikkainen italialainen Magni, jonka rakenneratkaisut perustuvat alun perin suomalaiseen Jukka Tervamäen konstruktioon. Gyrokopterilentäjät ry on Hyvinkäällä kotipaikkaansa pitävä ja eteläisen Suomen alueella lajin koulutusta tarjoava yhdistys.

Ekologisen ilmailun etunenässä – Pipistrel Alpha Electric

Suomen ensimmäisellä sähkökäyttöisellä Pipistrel Alpha Electric-koneella operoiva Sähkölentoyhdistys on aktiivinen kansainvälisestikin toimiva ekologisen ilmailun edelläkävijä. Kaivopuistossa maanäyttelyssä 6.-7.8 esillä oleva kaksipaikkainen kone soveltuu koulutukseen ja yksityisilmailuun.

Laskeutumisissa kone kykenee myös lataamaan akkuja ja tätä kautta laskukierrosharjoituksissa toiminta-aika kasvaa. Ekologisuuden lisäksi sähköllä lennettäessä ovat toimintakustannukset perinteisiä koneita alhaisemmat. Hiljaisen toimintansa ansiosta kone sopii hyvin operoimaan kaupunkikentiltä.

Scroll to Top