Lentonäytökseen kuuluu laaja maanäyttely, jossa on esillä useita erityyppisiä koneita sekä näytteilleasettajien esittelypisteitä. (UUSI kartta_2021_020821). Katso myös Esiintyjät-sivu, josta löytyvät perjantaina 6.8. taivaalla nähtävät koneet. Päälavan eli Stagen esiintyjistä voit lukea täältä.

Gyrokopteri, Autogiro

Gyrokopteri on lentolaite, joka muistuttaa helikopteria, mutta sen roottoriin ei lennolla viedä voimaa ollenkaan, vaan se pyörii aerodynaamisesti täysin automaattisesti aina oikealla kierrosluvulla. Vapaasti pyörivän roottorin takia kopteri ei myöskään pysty leijumaan paikallaan, vaan se alkaa vajota pikkuhiljaa. Lentokorkeuden säilyttämiseksi gyrokopteri tarvitsee eteenpäin suuntautuvaa liikettä.

Kaivopuiston lentonäytöksen maanäyttelyssä esittelyssä on kaksipaikkainen italialainen Magni, jonka rakenneratkaisut perustuvat alun perin suomalaiseen Jukka Tervamäen konstruktioon.

Lue erillinen artikkeli

Pipistrel Alpha Electric

Sähkökäyttöinen Pipistrel Alpha Electric on kaksipaikkainen kone, joka soveltuu hyvin koulutukseen ja yksityisilmailuun. Laskeutumisissa kone kykenee lataamaan akkuja ja tätä kautta laskukierrosharjoituksissa toiminta-aika kasvaa. Ekologisuuden lisäksi sähköllä lennettäessä ovat toimintakustannukset perinteisiä koneita alhaisemmat. Hiljaisen toimintansa ansiosta kone sopii hyvin operoimaan kaupunkikentiltä.

Lue erillinen uutinen

Westland lynx

Saksan merivoimien Westland Lynx -meritoimintahelikopteri lentää Kaivariin pitkän matkan Saksasta Ruotsin kautta. Koneen päällikkö Chris ja hänen miehistönsä tuo Lynxin yleisön nähtäväksi maanäyttelyyn Kaivariin sekä perjantaina että lauantaina.

Saksan merivoimien eli ”MARINE”:n Westland Lynx -helikopteri vierailee nyt ensimmäistä kertaa Suomessa lentonäytöksessä.

Westland Lynx tuli palveluskäyttöön vuonna 1978 ja helikopterista on useita eri versioita. Se on palvellut ja palvelee lähes 20 maassa eri puolilla maailmaa. Vuonna 1986 Westland Lynx teki helikoptereiden nopeusennätyksen 400,87 km/h, ja tuo ennätys on säilynyt viime vuosiin asti. Useiden maiden merivoimat käyttävät Lynxiä sukellusveneiden torjuntaan. Lynxistä on myös maaversio, jossa on pyörien tilalla jalakset.  Lue erillinen uutinen.

Discus 2b

Purjelentokone pysyy ilmassa lentäjien omien taitojen avulla. Lentäjä etsii nousevia ilmavirtauksia, joissa kone voi nousta ylemmäs ja liitää eteenpäin etsimään seuraavaa nostoa eli termiikkiä. Puhtaasti lentämällä ja aurinkoenergiaa hyödyntämällä voidaan saavuttaa useiden tuntien lentoaikoja keskinopeuden noustessa parhaimmillaan pitkälti yli 100km/h. Lue erillinen uutinen.

Valmistaja: Schempp-Hirth Segelflugzeugbau, Saksa
Ensilento: 1997
miehistö: 1
Tuotannossa: 1998 – (jatkuu edelleen)
Kilpailuluokka: vakio
Tyhjäpaino: 265kg
Maksimi lentopaino: 525kg
Kärkiväli: 15m
Siiven pinta-ala: 10,16 m2
Paras liitoluku: 42
Pienin vajoamisnopeus: 0,59 m/s
Liikehtimisnopeus: 200 km/h
Suurin sallittu nopeus: 250 km/h
Sallitut kuormitusrajat (G): -2,65…+5,3

AW119Ke Koala

MUUTOSILMOITUS: Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen AW119Ke Koala ei operatiivisista syistä johtuen osallistu maanäyttelyyn.

Yleiset ominaisuudet:  Miehistö: 1, Matkustajat: 6–7, Pituus: 13,01 m, Korkeus: 3,77 m, Tyhjäpaino: 1 430 kg,  suurin lentoonlähtöpaino: 2 720 kg, Voimalaite: 1 × Pratt & Whitney Canada PT6B-37A -turbiinimoottori; 747 kW (1 002 hv), Roottori: halkaisija 10,83 m, pinta-ala 92 m²

Suoritusarvot: Suurin nopeus: 267 km/h, Lentomatka: 991 km, Lakikorkeus: 6 096 m

Kuva: Perttu Karivalo

Yhteistyökumppanit

Scroll to Top