Legendaarinen Patrouille de France yksi pääesiintyjistä Kaivarissa

Ranskan ilmavoimien Armée de l’Air et de l’Espacen taitolentoryhmä Patrouille de France on vahvistanut osallistumisensa Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen Kaivopuistossa 6.8.2021. Patrouille de France on yksi maailman vanhimmista ja parhaina pidetyistä taitolentoryhmistä.

Kahdeksan Dassault-Breguet/Dornier Alpha Jet -suihkuharjoituskoneen lentoesityksestä on lupa odottaa paljon elokuisen Kaivopuiston taivaalla. Ryhmä on ainoa kansainvälinen ryhmä, joka käyttää esityksissään kahdeksaa konetta. Mukana lentää lisäksi aina 1-2 varakonetta, joten Suomeen saapuu kaikkiaan 9-10 Alpha Jet -konetta.

Vuonna 1953 perustettuun taitolentoryhmään kuuluu kaikkiaan 9 lentäjää sekä 35 mekaanikkoa.

”Suomessa ryhmä on vieraillut Alpha Jetillä kolmesti aikaisemmin: vuosina 1983, 2000 ja edellisen kerran vuonna 2007 Kauhavalla. Ennen Alpha Jet -koneita ryhmä lensi Fouga Magisterilla ja vieraili sillä Suomessa 1970-luvulla”, kertoo Kaivopuiston lentonäytösjohtaja Perttu Karivalo.

Lentonäytöskaudella 2021 ryhmää johtaa Commandant Samuel. Hän on 35-vuotias ja lentänyt 2500 lentotuntia sotilaskoneilla. Ennen liittymistään Patrouille de Franceen hän lensi Ranskan Ilmavoimissa Mirage 2000C ja Rafale C -hävittäjiä.

Alpha Jet lensi ensilentonsa 26.10.1973, ja sen suunnittelivat Dornier ja Dassault saksalais-ranskalaisena yhteisprojektina. Kone on samaa ikäluokkaa kuin Suomen Ilmavoimien operoima Hawk. Kummassakin konetyypissä lennonopettaja istuu takaohjaamossa. Erona Hawkiin Alpha Jet on ylätasoinen ja siinä on kaksi moottoria.

Suoritusarvoiltaan Alpha Jet on hyvin lähellä Ilmavoimien käyttämää BAE Hawk -konetta. Alpha Jet -suihkuharjoituskonetta ovat käyttäneet Ranskan lisäksi muun muassa toinen suunnittelijamaa Saksa sekä Belgia, Portugal, Egypti, Nigeria, Togo, Marokko ja Qatar.

Katso YLE Areena: Patrouille de France -taitolentoryhmän harjoitukset Ranskan taivaalla

Lue lisää taitolentoryhmästä Patrouille de France -osaston kotisivuilta

Katso, ketkä muut esiintyvät Kaivopuiston lentonäytöksessä

Scroll to Top