HX-ehdokas Gripen E mukana Kaivopuiston lentonäytöksessä lentoesityksellä

Useita Saabin lentokoneita saapuu Suomen suurimpaan ilmailualan ykköstapahtumaan Kaivopuiston lentonäytökseen 6.-7.8. Yksi odotetuimmista on HX-ehdokas Gripen E -monitoimihävittäjä omalla lentoesityksellään suurelle yleisölle.

Saab on vahvistanut osallistuvansa Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen Helsingin Kaivopuistossa kahdella uudella Saab Gripen E -monitoimihävittäjällä. Gripen E nähdään nyt ensimmäistä kertaa esityslennolla lentonäytöksessä Suomessa. Kesällä 2020 monitoimihävittäjä oli esillä maanäyttelyssä Kauhavan lentonäytöksessä, mutta sillä ei ollut erikseen esityslentoa.

Kaivopuiston taivaalla Gripen E:n esityslennon lentää Saabin lentokonetehtaan koelentäjä André Brännström. Hänen varaesityslentäjänään ja valvojana toimii Saabin pääkoelentäjä Markus Wandt.

Gripen E -monitoimihävittäjiä on toimitettu tähän mennessä Braslian ja Ruotsin ilmavoimille. Tänä vuonna Saab toimittaa neljä sarjatuotantokonetta lisää Brasiliaan, jossa konetta kutsutaan F-39E Gripeniksi sekä lisäksi kaksi Ruotsin ilmavoimille. Koneen sarjatuotantokapasiteetti saavuttaa täyden tehon kuluvan vuoden aikana. Brasilia on tilannut Gripen E/F -koneita 36 kpl ja on ilmaissut käynnistävänsä lähitulevaisuudessa keskustelut seuraavan Gripen-erän tilauksesta. Ruotsin Ilmavoimat on tilannut 60 Gripen E -monitoimihävittäjää.

Gripen E:n koelento-ohjelma etenee suunnitellusti

Lento-ominaisuuksiin liittyvät koelennot on suoritettu loppuun ja painopiste on nyt asejärjestelmien integroinnissa. IRIS-T -lähitaisteluohjuksen testaus on käynnissä ja lähikuukausina suoritetaan MBDA Meteor -ohjuksen ammunnat.

Saab tarjoaa aktiivisesti seuraavaa Gripen E monitoimihävittäjää Suomen Ilmavoimille HX – hävittäjähankkeessa Hornetin seuraajaksi. Gripen E on täysin uusi versio Gripenistä, vaikka ulkoisesti näyttääkin tutulta. Koneen suorituskyky on noussut täysin uudelle tasolle ja se on myös kooltaan hieman suurempi kuin nykyinen Gripen C. HX-hävittäjähankkeen lisäksi Gripen E on ehdolla mm. Kanadan, Intian ja Kolumbian seuraavaksi hävittäjäksi.

Saab tuo useita koneita Kaivariin

Saab hemmottelee muutenkin suomalaisia ilmailualan harrastajia Kaivopuiston näytöksessä. Se tuo lentonäytökseen 6.-7.8 kahden Gripen E:n lisäksi kaksi Ruotsin ilmavoimien Gripen C -hävittäjää sekä toisen maailmansodan aikaisen, vuonna 1940 ensilentonsa lentäneen Saab B17 -syöksypommikoneen.

Saab B 17 on Suomen ilmavoimienkin historiassa vaikuttanut kone: hävittäjä palveli ilmavoimissa maalihinauskoneena vuosina 1959–1961. On todella harvinaista, että ainoa lentävä Saab B17 nähdään Ruotsin rajojen ulkopuolella.

Seuraavan sukupolven Gripen E -hävittäjät ja historiallinen Saab B 17 -pommikone saapuvat Saabin tehtailta Linköpingistä, Gripen C -hävittäjät Såtenäsin F7 -lennostosta.

Kuvat: Gripen E, Saab / Jamie Hunter ja Saab B 17, Perttu Karivalo

Scroll to Top