Historiallinen 2. maailmansodan Saab B17 -pommittaja mukana Kaivopuiston lentonäytöksessä

Harvinainen Saab B17 -syöksypommikone esiintyy Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä Kaivopuistossa 6.8.2021. Toukokuussa 1940 ensilentonsa lentänyt ja Ruotsin Ilmavoimille kehitetty Saab B17 oli ensimmäinen Saabin lentokonetehtaan suunnittelema sotilaslentokone. Tästä alkoi Saabin menestyksekäs sotilaslentokoneiden tuotanto, jonka huipentuma on uusi Gripen E -monitoimihävittäjä, jota tarjotaan HX-hankkeessa Hornetin seuraajaksi.

Suomen Ilmavoimat käytti kahta Saab B17 -konetta maalinhinaustehtävissä vuosina 1959-1961. Saab B17 oli siten myös ensimmäinen Saabin valmistama lentokone Suomen Ilmavoimissa. Tätä seurasi Saab 91D Safir -koulukoneet ja Saab 35 Draken -hävittäjät. Kaivarin lentonäytöksessä nähdäänkin ilmailuhistoriaa, kun Saab B17A lentää Suomen taivaalla ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1961.

Saab B17 -koneita rakennettiin 325 kappaletta ja kolmea eri versiota: Saab B17A, -B ja -C versiot. Jokaisessa niistä oli eri moottori. Kone voitiin myös varustaa suksilla tai ponttoneilla, jolloin se toimi jäältä ja vedestä. Alun perin syöksypommittajaksi suunniteltu B17 siirtyi pian vaakapommittajaksi pommitustähtäimien kehittyessä ja tehden syöksypommituksen tarpeettomaksi. Rakennetuista koneista vain muutama on säilynyt museoissa sekä yksi lentävä koneyksilö. Saab ylläpitää lentävää Saab B17 -museokonetta Linköpingissä ja kone on esiintynyt harvakseltaan Ruotsissa lentonäytöksissä.

Saab B17 oli monin tavoin innovatiivinen. Laskutelineet olivat sisäänvedettävät ja verhottu virtaviivaisin suojapellein, joiden avulla alaslaskettuja laskutelineitä voitiin käyttää syöksyjarruina syöksypommituksissa. Pyörien tilalle voitiin asentaa myös sukset, ja kone oli mahdollista varustaa myös kiinteillä kellukkeilla.

Konemallia on nykyään lentokuntoisena vain yksi yksilö. Saab B17 nro 17239 (Blå Johan) entisöitiin lentokelpoiseksi Saabin 60-vuotisjuhlaa varten 1997. Juuri tämä kone nähdään Kaivopuiston lentonäytöksessä.

– On todella harvinaista, että Saab tuo ainoan lentävän B17 -pommikoneen Ruotsin rajojen ulkopuolelle. Koneen tähtimoottorin murina ei jätä varmasti ketään kylmäksi”, myhäilee Kaivopuiston lentonäytöksen 2021 tapahtumajohtaja Markku Kyyrönen.

Saab 17 palveli Ruotsin ilmavoimissa 1942-1955. Koneen poistuttua käytöstä Ruotsissa, 46 konetta myytiin Etiopian Ilmavoimille, jossa ne palvelivat vuoteen 1968.

– Saab hemmottelee elokuussa ilmailualan harrastajia, kun se tuo Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen Kaivopuistoon historiallisen Saab B17 -syöksypommikoneen, kaksi seuraavan sukupolven Gripen E -monitoimihävittäjää sekä kaksi Ruotsin ilmavoimien Gripen C -hävittäjää. Taivaalla nähdään siis Saabin ensimmäinen sekä uusin lentokone. Gripen E -hävittäjät ja Saab B17 -pommikone saapuvat Saabin tehtailta Linköpingistä, Gripen C -hävittäjät Såtenäsin F7 -lennostosta”, Kyyrönen kertoo.

Kuvat: Perttu Karivalo

Scroll to Top