Kaivopuiston lentonäytös tuo muutoksia Helsingin edustan vesiliikenteeseen 5.-7.8.2021

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöstä Kaivopuiston lentonäytöstä voi perjantaina 6.8. seurata hyvin myös veneistä, mutta lentonäytöksen turvallisuusvaatimukset asettavat hetkellisiä rajoituksia vesiliikenteelle.

Liikenteen turvallisuusviraston Traficomin valvoman Ilmailumääräyksen OPS M1-2 mukainen lentonäytösturvallisuus edellyttää vesiliikenteen poikkeusjärjestelyjä Itäisen Pihlajasaaren itäpuolelta Särkän saaren koillispuolelle ulottuvalla vesialueella.

Kaivopuiston lentonäytöksen näytöslinja kulkee Harakan saaren yläpuolelta ja näytöslinjan ympärillä on noin 3 km pitkä ja 460 metriä leveä lentonäytöksen kieltoalue. Tämän kieltoalueen reunat on merkitty väliaikaisilla isokokoisilla poijuilla. Kieltoalueen piiriin kuuluvalla vesi- ja maa-alueella on vesiliikenne ja oleskelu kielletty ilman lentonäytöksen järjestäjän lupaa. Kieltoalue sulkee käytännössä Harakan ja Eteläisen Uunisaaren välisen salmen sekä Kaivopuiston rannan ja Pohjoisen Uunisaaren välisen salmen läpikulkuliikenteeltä. Kieltoaluetta valvovat järjestäjän tehtävään osoittamat alusyksiköt ja järjestyksenvalvojat.

Kieltoalueen eteläpuolella on laajempi lentonäytöksen turva-alue, joka ulottuu Itäisen Pihlajasaaren eteläpuolelta Suomenlinnan eteläpuolelle ja jonka piirissä läpikulkuliikenne on sallittua. Turva-alueella ankkurointi, pysähtyminen ja alusten kokoontuminen on kuitenkin kielletty ilman lentonäytöksen järjestäjän lupaa.

Nämä lentonäytöksen kielto- ja turva-alueet ovat voimassa torstaina 5.8. klo 16.00 – 21.00 ja perjantaina 6.8. klo 16.00 – 21.00. Lauantaina 7.8. on näytöksen varapäivä, mikäli näytös siirtyy perjantaista sääolosuhteista johtuen, rajoitukset ovat voimassa lauantaina klo 16.00 – 20.00.

Useampia eri katselualueita

Lentonäytöstä veneellä seuraamaan saapuville on osoitettu katselualueita (kartassa vihreällä), joihin järjestäjä pyytää katsojien saapuvan perjantaina 6.8. vasta klo 15.00 jälkeen. Vesillä liikkujia muistutetaan huomioimaan normaalit meriteiden säännöt, suurten alusten vaatima turva-etäisyys ja väyliä pitkin kulkeva reittiliikenne. Muistathan suojata lentonäytöksen aikana kuulosi myös veneessä!

LATAA lentonäytöksen merialueen kartta kielto-, turva- ja katselualuemerkintöineen (pdf)
Kartta päivittyy tarvittaessa lähempänä tapahtumaa.

Lentonäytöksen merialueen valvonnan ja pelastusvalmiuden tehtävissä on mukana sekä Suomen meripelastusseuran jäsenyhdistysten että yksityistä aluskalustoa. Valvonta-alukset ovat varustettuja SAFETY-lipuilla.

Suomen Meripelastusseura on vapaaehtoisten meri- ja järvipelastusyhdistysten keskusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten meripelastajien auttamishaluun ja pyyteettömään työhön. Meripelastusseuran vapaaehtoiset ovat toimineet vesilläliikkujien turvana jo 120 vuotta.

Scroll to Top