Kuudes ehdokas mukaan HX-kisaan ja Kaivari 21 -lentonäytökseen

Nimeltä mainitsematon lentokonevalmistaja on salassa koelentänyt veteen laskeutuvan kuudennen sukupolven hävittäjän ja tarjoaa sitä Hornetin seuraajaksi Puolustusvoimille. Koneen ensiesittely on Kaivopuiston lentonäytöksessä 6.8.2021. Kukaan ei tiedä koneesta vielä juuri mitään, mutta valmistajan mukaan se täyttää kaikki vaatimukset. Helsingin Kaivopuiston ranta ja lentonäytös antavat erinomaisen mahdollisuuden esitellä konetta suurelle yleisölle.

Julkaistu 1.4.2021

Salassa pidetty hanke etenee suunnitellusti ja lentokonevalmistajalla on kova työ saada tarjous aikataulussa jätettyä huhtikuun loppuun. Koneen valmistajan tyyppimerkintä koneelle on SFA-21. SFA tulee sanoista Sea Fighter All, eli vedestä operoiva monitoimihävittäjä, joka pystyy kaikkiin tehtäviin.

Uuden hävittäjän valmistajan mukaan Suomi soveltuu erinomaisesti uuden monitoimihävittäjän käyttäjäksi, sillä tuhansien järvien maa tarjoaa koneelle rajattoman määrän tukikohtia. Talvella kone pystyy operoimaan järvien jäältä. Tekoäly on vahvasti osa koneen suunnittelua ja uudesta hävittäjästä on sekä miehitetty että miehittämätön versio. Miehittämätön versio pystyy operoimaan miehitettyjen eli ohjaajan ohjaamien koneiden kanssa saumattomasti.

Veteen laskeutuva suihkuhävittäjä ei ole konseptina uusi. Convair suunnitteli Convair F2Y Sea Dart -taistelukoneen 1950-luvulla. Kone lensi ensilennon 14.1.1953 ja koneen eri prototyypeillä lennettiin vuoteen 1957 asti, jolloin projekti lopetettiin. Tuolloin katsottiin, että veteen laskeutuvalle suihkuhävittäjälle ei ollut tarvetta USA:n merivoimissa. Useita Convair Sea Dart -koneita on eri museoissa USA:ssa. Myös Britanniassa kehitettiin vedestä nouseva suihkuhävittäjä Saunders-Roe SR.A/1, joka teki ensilennon jo 16.7.1947. Vaikka kone oli onnistunut ja täytti sille asetetut vaatimukset, nopea suihkukoneiden kehitys jätti myös tämän koneen prototyypiksi, eikä konetta otettu sarjatuotantoon.

Scroll to Top