Purjelentokone Discus 2b esillä maanäyttelyssä

Kaivopuiston maanäyttelyssä on esillä purjelentokone. Koneessa ei ole moottoria, vaan se pysyy ilmassa lentäjien omien taitojen avulla. Lentäjä etsii nousevia ilmavirtauksia, joissa kone voi nousta ylemmäs ja liitää eteenpäin etsimään seuraavaa nostoa eli termiikkiä.

Purjelento on vaativa urheilulaji. Kolmiulotteiseen shakkiin verrattu ja yhdeksi vaativimmista urheilulajeista mainittu purjelento kysyy kilpailijalta taktista kypsyyttä ja henkistä kanttia. Puhtaasti lentämällä ja aurinkoenergiaa hyödyntämällä purjelentokoneella voidaan saavuttaa useiden tuntien lentoaikoja keskinopeuden noustessa parhaimmillaan pitkälti yli 100km/h.

Discus 2 on suunniteltu vakioluokan kilpailukoneeksi. Maanäyttelyssä nähtävän koneen kilpailutunnus on N3, siis November three – tai tuttavallisemmin Norttikolmonen. N3 onkin ollut ahkerasti kilpailukäytössä. Sillä on voitettu kolme SM-kultaa, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia sekä osallistuttu neljä kertaa MM-kilpailuihin.

Antti Koskiniemi tulossa maaliin purjelennon SM-kisoissa Räyskälässä 7.6.2008.

Koneen omistava Nuorisoilmailijat ry on vuonna 1955 perustettu helsinkiläinen purjelentokerho, joka tarjoaa leiritoimintaa ja koulutusta sekä nykyaikaisen ja kilpailukykyisen lentokaluston harjoituskoneista huippuviritettyihin kilpailukoneisiin. Kerho toimii Räyskälän ilmailukeskuksessa, joka on pohjoismaiden vilkkain purjelentokeskus.

Tekniset tiedot
Valmistaja: Schempp-Hirth Segelflugzeugbau, Saksa
Ensilento: 1997
miehistö: 1
Tuotannossa: 1998 – (jatkuu edelleen)
Kilpailuluokka: vakio
Tyhjäpaino: 265kg
Maksimi lentopaino: 525kg
Kärkiväli: 15m
Siiven pinta-ala: 10,16 m2
Paras liitoluku: 42
Pienin vajoamisnopeus: 0,59 m/s
Liikehtimisnopeus: 200 km/h
Suurin sallittu nopeus: 250 km/h
Sallitut kuormitusrajat (G): -2,65…+5,3

Scroll to Top